nowy SIII metaliczny delikatny dzwiek przy max przyspieszaniu (VIDEO)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • __kater__
    Ambiente
    • 2008
    • 151

nowy SIII metaliczny delikatny dzwiek przy max przyspieszaniu (VIDEO)

Witam,
    samochód to roczny superb 2.0 TDI 190PS DSG 6 biegów

przebieg 22tyś (olej silnika wymieniony 2 razy)

Pojawił się dziwny metaliczny dźwięk przy maksymalnym depnięciu z okolic drążka zmiany biegów (odczucie miejsca wydobywania dźwięku mocno subiektywne)

pojawia się zawsze na ułamek sekundy przed wrzuceniem 2 i 3 biegu przez automat najczęściej przy 3250 obrotów i zaraz w okolicy ponad 4 tyś. Na początku myślałem że jest to w trakcie zmiany biegu na wyższy ale jak ręcznie trzymałem bieg to też występuje i tylko przy mocnym gazie. Trzymając na tych obrotach bez przyspieszania tylko V constans dzwięku nie ma.

Prawdopodobnie na wyższych biegach też by było tylko już inne dźwięki zagłuszają.

Słychać to na załączonym video (kolor czerwony dodałem w chwili występowania by nie było wątpliwości o co chodzi), tyle że trzeba go odpalić na możliwie słabych głośnikach (na telefonie i sprzęcie HI FI maskuje go bas silnika)

Proszę was o informacje co o tym sądzicie

Ja jeszcze z tym nic nie zrobiłem, nie chcę pisać co wydumało ASO by nie sugerować (bo dwa serwisy powiedziały co innego a nie chcę naprawiać nowego auta)

Myślę o chipie ale muszę mieć pewność czy mogę bo wiadomo gwarancji już nie będzie.

Zatem zapraszam do rozwiązania zagadki
    ----===LPG Powered By GABOREK===---
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

ja coś słyszę ciut faktycznie, nawet na dobrych słuchawkach
    nie wiem czy to ze skrzyni....
    brzmi bardziej jak jakiś metalowy/aluminiowy element wpadający w wibrację przy wysokich obrotach - jakaś osłona czy coś takiego (możę coś przy wydechu,albo pod skrzynią właśnie) - choć oczywiście może i ze środka to się wydobywa. Ale od poszukiwań dokładnych na podwioziu bym zaczął

Komentarz

• __kater__
      Ambiente
      • 2008
      • 151

Sprawa jest na chwilę obecną konsultowana z centralą w Poznaniu
      ponoć już dużo było zrobione, mam potwierdzenie jedynie, że dźwięku nie ma prawa być.

zrobiłem drugie nieco wyraźniejsze nagranie
      https://youtu.be/R97Pc8Dzvpg

prośba do admia (bo nikt tu prawie nie zagląda) o to by podlinkować to może na bardziej uczęszczanej części forum, zawsze to większa szansa na to, że znajdzie się ktoś już rozwiązał taki problem i mi pomoże.

Ze swojej strony dodam, że przejechałem się identyczną S3 i tego rezonansu nie ma

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

no to pewnie coś ze skrzynią w środku, jak to nie wibracja czegoś np, osłony wydechu.
        co masz na myśli pisząc - "dużo było zrobione"
        No coż,jak chcesz się dowiedzieć to muszą wziąc auto i rozłożyć zatem.

Komentarz

• __kater__
          Ambiente
          • 2008
          • 151

Do tej pory zawsze używałem webasto lub wyjeżdżałem z garażu. Wczoraj odbierając auto z ASO uruchomiłem zimny silnik i normalnie jechałem. Dźwięk się potrafił pojawiać na niskich obrotach (np spokojna jazda to zmiana biegu przy ok 2tyś) i zawsze przed samą zmianą biegu. Był delikatniejszy, krótszy ale był to ten sam dźwięk. Po przejechaniu kawałka drogi jak się odrobinę rozgrzał dźwięk był słyszalny już tylko jak dotychczas - na większych obrotach. Zatem wbrew poprzedniej obserwacji nie trzeba przyspieszać do oporu by był słyszalny przy czym wywołać to na niskich obrotach na zawołanie jest ciężko.

Może to będzie pomocne: są też ściśle określone obroty w których to występuje około 2100 (najmniej słyszalne i sporadycznie) około 3200 (słyszalne ale nie zawsze) i około 4400 (najbardziej słyszalne i zawsze). Nie zdarzyło się by np wystąpiło przy innych wartościach pomiędzy nimi

Subiektywnie stwierdzam, że ma to związek ze skrzynią, występuje zawsze przed zmianą biegów lub jak trzymam na manualu to w chwili kiedy by zmiana biegów miała nastąpić

Mój styl jazdy jest bardzo zrównoważony i dopiero teraz to wszystko wychodzi a żona twierdzi, że słyszała to od nowości tylko myślała ze tak ma być, a włączone radio też jednak robiło swoje.
          We wtorek mają dalej walczyć w ASO od rana.

Nie powiedzieli mi co było zrobione, na 100% cos przy wydechu było robione, też jestem przekonany że siedzieli nad tym dużo bo zeszło im 20 litrów paliwa

Ostatnio edytowany przez __kater__; 4658.

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

czyli może jednak coś wpada w rezonans (albo jakaś osłona, albo może wydech sam w sobie się wysypał gdzieś w środku na wysokości skrzyni), a nie sama skrzynia w sobie. Daj im czas, niech porobią pożądnie. Być może to nie skrzynia pada (oby nie, bo to dłuższa dłubanina i bycie bez auta)
            Mój brat walczył np. w nowym SIII z niewyważonymi kołami alu pożądnie, dopiero na profi wyważarce doważyli i przestało bić przy pewnym zakresie prędkości. A podejrzenia były już różne.
            Mi wprawdzie w innym aucie, używanym ale też dieslu - tylko w pewnym zakresie temperatur i obrotów wpada osłona termiczna w dziwne wibracje, a myślałem, że to wtryskiwacze walą już....
            dobra diagnoza to podstawa, ważne, że auto na gwarancji to niech szukają do skutku.

Komentarz

• __kater__
              Ambiente
              • 2008
              • 151

Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
              Mój brat walczył np. w nowym SIII z niewyważonymi kołami alu pożądnie, dopiero na profi wyważarce doważyli i przestało bić przy pewnym zakresie prędkości. A podejrzenia były już różne.
              Miałem to samo. Tyle że u mnie test drogowy (urządzenie sprawdzające siłę odśrodkową) wykazało niedopuszczalną normę jednej opony (sprawdza opone i felgę ale przesuwanie opony tylko pogarszało więc i tak było najlepiej jak się dało a zamiana z inną felgą wykluczyła problem felgi). Wymieniona na gwarancji
              nie tylko przestało bić ale i cokolwiek ściągać.
              Tyle że testy robiłem w zewnętrznym serwisie

Komentarz

• __kater__
                Ambiente
                • 2008
                • 151

Wydaje mi się, że ktoś kumaty kto się tym zajmuje jest w stanie to rozpoznać nawet na podstawie tego co napisałem i filmu. Jakiś układ elektroniczny, który ma jakieś kondensatory (nie wiem czy tam coś takiego jest) dostaje w dupę od nadmiaru prądu który wytwarza się podczas pracy na obrotach. Serwis w 1 dzień miał hipotezę, że to zawór obejściowy ukłądu doładowania turbiny i w sumie nie wiem czemu tego nie weryfikowali.

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

zawór obejściowy? chyba chodziło im o zawór regulacji ciśnienia doładowania. Ale raczej byś miał błędy na kompie, albo zamułe jak by coś się z nim działo.
                  Może coś jest na rzeczy z tymi kondensatorami, ale ....z drugiej strony. Żaden błąd nie wyskakuje....
                  Możliwe, że masz wadliwą skrzynie od nowości (jak żona to słyszała od nowości), a padnięte jest w niej coś w układzie elektrozaworów:

Masz DQ250?
                  Nie wiem, to wróżenie z fusów. Wątpie, że ktoś na słuch napisze co padło tymbardziej, jak w ASO godzinami do tego nie doszli

Komentarz

• __kater__
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 151

nawet nie wiem jaką mam. Auto ma 400nm więc chyba inną bo ta podlinkowana ma do 350?
                    ale widzę na tym zdjęciu taki jebitny zabudowany kondensator...

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

no raczej innej nie wypuścili 6 biegowej., te 250 przenoszą w praktyce do 400 ponad (mimo katalogowego 350).

Komentarz

• __kater__
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 151

Update na dziś: Auto ma dziś umówiony cały dzień, walczą jeszcze ponoć z wydechem. Ze swojej strony poprosiłem o wymianę oleju w DSG koszt ASO 900zł wstępnie bo to na żądanie wymiana.

Komentarz

• __kater__
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 151

Update na dziś.
                          Działania nic nie dały, zadzwonił do mnie opiekun z pytaniem czy bym jednak tak nie jeździł i nie poobserwował tego dalej.
                          Stanowczo odmówiłem podając argument, że po gwarancji nie będę już miał pola manewru. Ponadto mam już dość obserwowania, bo po co obserwować problem, który jest.
                          Opiekun na to, że przecież to jakaś pierdoła pewnie. Ja na to, że jak to jakaś pierdoła to czemu już walczą 5 dzień. Robi się niezła przepychanka i syf...

Komentarz

• __kater__
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 151

Update na dziś, odebrałem auto i nie buczy. Oficjalnie w rezonans wpadała osłona termiczna rury wydechowej. Osobiście czuję dużą zmianę na plus w pracy skrzyni biegów ale może to przez wymieniony olej. Upewnię się, przez miesiąc czy dwa, że wszystko ok i robię soft silnika i skrzyni.

Komentarz

• __kater__
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 151

Jakby nie patrzeć kolega sew1981 trafił. Specjalnie dla niego kilka fotek pacjenta

Komentarz

• Matfiejkos
                                Rider
                                • 2015
                                • 556
                                • Octavia I (1U2)
                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

Fotki niestety nie działają, a szkoda . Tak czy owak, fajnie, że sprawę udało się rozwiązać i była to taka błahostka
                                Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
                                Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
                                Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• __kater__
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 151

u mnie się wyświetlają
                                  wrzuciłem w inne miejsce

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

Cieszę się, że się udało to ogarnać i że to wspomniana przeze mnie pierdoła tak naprawdę
                                    też miałem luźną kiedyś, wprawdzie nad tylnym tłumikiem i w innym aucie (diesel też) oraz było to wyraźniej słyszalne. Teraz mam luźnawą tą wspomnianą przy silniku w innym aucie (muszę też to ogarnąć, a nie jest aż tak denerwujące bo wpada w wibracje tylko na zimnym i w jednym zakresie obrótów zimnego silnika, jak pisałem)
                                    powodzonka i szerokości
                                    Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Komentarz

• Matfiejkos
                                      Rider
                                      • 2015
                                      • 556
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

No, teraz działają, piękny jest w tym białym kolorze. Jak to mówią, ładnemu we wszystkim ładnie . Najważniejsze, by śmigał i nie zawodził.

PS. Też przy pewnych obrotach wibruje mi osłona gdzieś pod maską .
                                      Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
                                      Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
                                      Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• __kater__
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 151

Mialem wczesniej dwie octavie mpi. Teraz mam jedną. One po 120km/h tak się drą, że buczenia nie słychac . Ta sbiii w tdi jest o niebo cichsza i slychac kazda nieprawidlowosc. Fajne auto ale na 99% wrócę do benzynki tylko tez jakies fajnej. Brat ma sbiii i jest świetna mimo ze podstawowy silnik.

Komentarz

Pracuję...